Tudd meg milyen a személyiséged!
2018. április 26. írta: Fireology

Tudd meg milyen a személyiséged!

Manapság sokkal több irányból érhetnek olyan ingerek, amik esetleg konfliktusokhoz vezetnek. A konfliktusok adódhatnak számos élethelyzetből, és különböző területeken, íme néhány:

  • párkapcsolat
  • gyermeknevelés
  • nézeteltérés szüleinkkel
  • főnök-beosztott munkahelyi vita
  • baráti összekapás
  • idegen emberrel való összeszólalkozás
  • közlekedésből adódó veszekedés

sziluett.jpg

Hosszan lehetne még sorolni a konfrontálódásra lehetőséget adó szituációkat. A lényeg az, hogy a rohanó világunkban sokkal jobban ki vagyunk téve az ezekhez hasonló, kisebb-nagyobb horderejű, élethelyzeteknek.
Mindez adódhat abból, hogy sokkal gyorsabban halad a világ 2018-ban, mint a korábbi években, mely kihat az iparágak szegmenseire, így a mi hétköznapjainkra is.
Amikor Michelangelo az 1500-as évek elején megbízást kapott a sixtusi kápolna díszítésére II. Gyula pápától, több mint 4 évig dolgozott a közel 600m2-es alkotáson.
Viszont, amikor készen lett, volt ideje megpihenni és élvezni a művét!
Manapság, a nyugati társadalmak berendezkedése nem engedi meg ezt a fajta örömet, és emelkedett állapotot a számunkra.
Ezek a ciklusok sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben követik egymást az életünkben. Még nem is fejezte be a gyerek az óvodát, de már ki kell választanunk számára azt az iskolát, ahová a következő években járni fog. Az iskola alatt egymást érik a különböző foglalkozások, tréningek és egyéb fejlesztések………csak éppen a
gyerekkora marad ki ennek az apró embernek. A munkahelyen egyik határidő követi másikat, egyik projekt után kezdődik a következő és ez így megy folyamatosan, évről-évre.

Ennek következtében, a mindennapokban olykor elfeledkezünk arról, hogy mik is az alapvető értékeink, azokat hátunk mögött hagyjuk, és olyan viselkedési mintákat veszünk fel, melyek nem mindig tükrözik az igazi énünket.

people.jpg

Meglátásom szerint éppen ezért nem jut elég időnk saját magunk megismerésére, kevés időt fordítunk a belsőnk megfigyelésére, de ami legalább ilyen fontos, hogy nem ismerjük embertársainkat sem.
A szomorú ebben pedig az, hogy ha egyikben nem vagyunk jók, akkor a másikban sem lehetünk. Ezért kell az önismerettel foglalkoznunk, mivel az kihat önmagunkra és társas kapcsolatainkra egyaránt. Az önfejlesztésnek köszönhetően, pozitív hatást tudunk gyakorolni a kapcsolatunkra saját magunkkal (szeretjük magunkat, kellő
önbizalmunk alakul ki), és a minket körülvevő emberekkel is, ami által mindennapjainkat tudjuk boldogabbá tenni, ha pedig a mindennapjaink boldogok, akkor az életünk is azzá válik.

Tehát az első lépés az, hogy önmagunkat megismerjük. Ez a kulcsa mindennek, mivel ezt követően világossá válik, hogy mit miért teszünk, illetve a másik embert is könnyebb lesz elfogadnunk. Ezáltal az adott konfliktushelyzet kialakulásának is kisebb az esélye.
Tudni fogjuk, hogy az a reakció, szó, mondat, tett, nem azért olyan amilyen, mert nekünk rosszat akar valaki, hanem a személyiségéből adódik, ami sok esetben eltérhet a miénktől.

hlp.jpg

Nagyon sok féle módszer létezik arra, hogy jobban megismerjük magunkat, mint egyént. Most egy aránylag könnyen érthető és az életben is hamar tetten érhető megközelítési rendszert mutatok be a számodra. Ennek a rendszernek az elnevezése DISC modell, mely az alábbi szavak kezdőbetűiből származik és 4 fő viselkedési
attitűdöt különböztet meg:

D (dominance) – domináns
I (influence) – befolyásoló
S (steadiness) – kitartó, stabil
C (conscietious) – szabálykövető, kompetens

Ha egyenként vizsgálod, akkor azt kell megállapítanod, hogy Te melyik részébe tartozol, mely jellemzők igazak rád.
Domináns: Feladatközpontú és extrovertált személyiség. Közvetlen és független a viselkedése, célratörő, eredményorientált, domináns, versengő, gyorsan dönt, kezdeményező, merész, határozott és tetterős.

Befolyásoló: Emberközpontú és extrovertált személyiség. Emberekhez bizalommal közeledik, viselkedése nyílt és közvetlen, önbizalommal teli, meggyőző, lelkes, derűlátó, népszerű, társaságkedvelő, elfogulatlan és optimista.

Kitartó, stabil: Emberközpontú és introvertált személyiség. Igazi csapatjátékos, viselkedésére a lassú tempó és a megnyugtató stílus jellemző, kedves, türelmes, jó hallgatóság, higgadt, őszinte és megértő. Számára a szoros emberi kapcsolatok a fontosak.

Szabálykövető, kompetens: Feladatközpontú és introvertált, akinek viselkedése önálló és módszeres. Számára a feladat ami igazán fontos, pontos, elemző, lekiismeretes, magas normákkal rendelkező, óvatos, precíz, tényfeltáró és diplomatikus.

Ha végig gondolod, rád mely tulajdonságok jellemzőek, akkor több oldalról felismerheted a viselkedési formáidat, illetve más emberekét is, akik a környezetdben vannak.
Javaslom azt is, hogy ha találkozol emberekkel, akkor ezek alapján próbáld megfigyelni őket, így könnyebben ráismersz a viselkedési mintáikra.

magnifying.jpg

Az esetek többségében nem csak egy viselkedési típus jellemzői igazak rád a négy közül, hanem a többiből is egyes elemek. Ez természetes, mert egy személyiségben teljesen éles határokat nehéz húzni, viszont az leszögezhető, hogy van egy erősebben jelen lévő éned és van mellette olyan is, mely kisebb százalékban jelenik meg benned.
A következő blog sorozatban ezt a négy viselkedési mintát fogom számotokra könnyen érthető módon megvilágítani, és eszközöket adni azzal kapcsolatban, hogy miként építheted a kapcsolataidat a különböző karakterű emberekkel.

Ha úgy látod, hogy segítségedre tudok lenni, akkor szívesen kiértékelem a személyiségedet, ha felveszed velem a kapcsolatot e-mail vagy telefon formájában, majd a kiértékelést követően rendelkezésedre állok, egy 10-15 perces díjmentes telefonos konzultációra is!
E-mail: info@fireology.hu
Telefon: +36/30-625- 0125

Ha tetszett a cikk, akkor kövess engem Facebookon és Insagramon!

Facebook: www.facebook.com/fireologytrening

Instagram: www.instagram.com/_fireology_

YouTube: www.youtube.com/channel/UCWNmCH10j5mCxe0VLWsuMAA/videos?view_as=subscriber

Üdvözlettel,
Győrfi Péter
Fireology tréning programalapító

 

2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fireology.blog.hu/api/trackback/id/tr8813871680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása