Újévi fogadalmak
2019. december 29. írta: Fireology

Újévi fogadalmak

Mikor van értelme és mely esetben felesleges?

Még le sem nyelted a maradék bejglit, már ott tartunk, hogy 2020-az mutat a naptár. Ne takaríts, ki ne vidd a szemetet, ide a lencsét, szó sem lehet tyúkról - megannyi babona és népszokás, mely az év utolsó napjait körbelengi. 

jo.png

Bár ezek a dolgok leginkább korosztálytól függően tartják magukat, a fogadalmak idősre és fiatalra egyaránt rátalálnak. Gondolj csak bele, te szoktál fogadkozni az esztendő utolsó napján? Ha jól sejtem, ha mást nem is, de azt megfogadod, hogy nem teszel fogadalmat, igaz-e?

Van, aki nagyon tudatosan, egész évben vizsgálja és javítgatja az életmódját, szokásait, míg mások, afféle nagy és szent dologként megvárják ezzel a szilveszteri éjszakát. Nehogy azt higgyük, hogy ez valami modern kórság! Már Julius Caesar is tett fogadalmat, mégpedig Janusnak, a rómaiak kétarcú istenének. 

Ahogy elpukkan a pezsgő, szerte a világon milliók nyilatkoznak arról, mi és hogyan lesz szebb és jobb a következő évben: leadni a súlyfelesleget, párt találni, több pénzt hazavinni, egészségesebben táplálkozni.

Bár szép gondolat, hogy az új évre afféle új lapként és új esélyként tekintve nézünk és tőle várjuk a sorsunk fordulását, nem elég csak elsuttogni a kívánságainkat a pezsgősüveg felett, bizony tenni is kell azért, hogy változzon ez, vagy az az életünkben.

Gondolom te is fel tudnál néhány olyan dolgot hozni, melyet korábban megfogadtál, aztán nagyjából másnapra, de legkésőbb tavaszra el is engedtél. 

untitled_design_2.png

Te vagy a hibás vagy a fogadalom? A dátum nem megfelelő? Esetleg a csillagok nem úgy álltak? 

Mivel az embereknek alig 8%-a képes az ilyentájt kívánt változtatásokra,beláthatjuk, hogy a kudarcnak van valami közös, összetartó ereje. A legtöbben ott hibáznak, hogy irracionális dolgokra vágynak és azt is rossz módszerrel érnék el. Mire gondolok, nézd csak: lefogyok. Sikeresebb leszek a munkámban. Odafigyelek magamra. Többet törődök a családommal.

Ha megvizsgálod az előbb felsorolt kijelentéseket, két dolog mindből hiányzik: az időpont, amíg ezt el akarod érni, és az eszköz hozzá. Ha azt mondod, hogy júniusig lefogysz 10 kilót, mert leállsz a cukorral és nekifogsz a rendszeres sportolásnak, az konkrét, megvalósítható cél. Tudod meddig és mit kell tenned. Az, hogy törődsz a famíliával, szép gondolat, jól hangzik, de tegyünk mögé tartalmat! Mondjuk azt, hogy tudatosan odafigyelsz arra, hogy hetente kétszer legalább felhívod a másik városban élő anyukádat, havonta egyszer pedig időt szánsz arra, hogy személyesen is meglátogasd. 

Nem ördögtől való dolog az újévi fogadalom, de üres, magadsemhiszed ígéretek helyett konkretizált terveket kell belőni és így toronymagasan megnöveled a siker lehetőségét.

Van, akinek segít, ha mások tudnak a céljairól és van, aki időnként rákérdez a sikerességre; míg másokat ez inkább frusztrál. Bárhogy is legyen, a hozzád passzoló módszer segíti a megvalósulást. Időnként vizsgáld felül az eltervezett dolgaidat, ha úgy esik jól, le is írhatod a részeredményeket. Ha könnyít a dolgodon a vizionalizálás, hajrá! Tedd ki a falra vagy a hűtőre a bombaformádat ábrázoló fotódat, kérj meg valakit, hogy kísérjen el edzeni vagy szabj szigorú étrendet, ha az a megoldás. A legfontosabb azonban az, hogy reális dolgokra építs és ne támassz olyan elvárásokat magaddal szemben, melyek negatív érzéseket hoznak magukkal. Ha nem sikerül, nem sikerül, de büntetni magadat felesleges. Apró lépésekkel, megfelelő hozzáállással célt fogsz érni és összejön az előléptetés, vagy egészségesebben fogsz élni. 

Ha valamit szokássá akarsz tenni, legalább 21 napra van szükséged, ha pedig azt akarod, hogy valami a véreddé váljon és beépüljön kvázi a személyiségedbe, félévvel kalkulálj. 

Hidd el, ha jól építed fel a célig vezető utat és időről-időre a részsikerekért is megjutalmazod magad, sokkal könnyebben megteremted azt az életet, amire vágysz, mintha sanyargatnád és kritizálnád magad.

Azt pedig remélem mondani sem kell, hogy a változtatáshoz legfőképpen rád magadra van szükség, és az új életnek meg a változtatásnak nincs köze a naptári időhöz. Csak tűzd ki a célokat és hajrá, legyen akár december, akár május vége.

Én drukkolok neked!

 

További információkat a https://fireology.hu oldalon találhatsz.

 

Üdözlettel,

Győrfi Péter

Fireology tréning programalapító

 fb_img_1526675779568.jpg 

 Facebook: www.facebook.com/fireologytrening

Instagram: www.instagram.com/_fireology_

YouTube: www.youtube.com/channel/UCWNmCH10j5mCxe0VLWsuMAA/videos?view_as=subscriber

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fireology.blog.hu/api/trackback/id/tr7015370206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása