Térkép a mindennapokhoz
2020. március 14. írta: Fireology

Térkép a mindennapokhoz

Hallottál már a személyiségünkben rejlő erőről? Ez bizony valós hatalom, ráadásul elég messzire visszanyúló.

 

Képzeld el,az ókori Görögország neves filozófusa és orvosa, Hippokratész (Kr.e.460-377. körül)  is sokat foglalkozott a témával, méghozzá, tőle már-már elvárhatóan, egy különleges megközelítésből. Hippokratész 4 csoportra osztotta az embereket, de talán sosem találnád ki, mi alapján dolgozott. Mint orvos és az emberi test szakértője, a négy emberi testnedv alapján osztályozta a működésünket, a betegségekben pedig ezeknek az aránytalan megjelenését kutatta.

fire_blogcikk_marc_1.png

A négy testnedv pedig a következő:

  • Haima = vér
  • kholé = sárga epe
  • melankhole = fekete epe
  • phlegma = nyálka

Ha valaha olvastál a személyiségtípusokról, bizonyára feltűnik a négy kifejezésben 3 idevágó fogalom: kolerikus, melankolikus, flegmatikus. Csodálatos, hogy már az ókorban ismertek voltak ezek a nézetek.

Később, Carl Jung (1875-1961) svájci pszichológus is a négyes osztályozással dolgozott, de ő négy lélektani funkciót vett természetünk alapjául:érzés, érzékelés, gondolkodás és intuíció.  Ezekhez hozzákapcsolta az extrovertság, introvertáltság fogalmait és eszerint vizsgálta az emberi működést.

1920 után William Moulton Marston újként ható, ám a fentiekre alapozódó elmélettel állt elő, ez a DISC módszertan. Itt is négy típussal dolgozunk: dominancia, kitartás, szabálykövetés, befolyásolás.

A módszer nagy előnye, hogy alapjai egyszerűek, ugyanakkor a tesztkérdésekre válaszolva, pontos ábrázolást kapunk az egyénről. A teszt eredménye grafikusan jól szemléltethető, így az ismeretek átadása egyszerűsödik.

Miért fontos a DISC teszt?

Nem is annyira a teszt a lényeg, hanem az önismeret folyamata. 

Kicsit úgy lehet ezt szemléletesen elmagyarázni, hogy ha nem ismered a masina működését, nem tudod kihasználni az előnyeit sem.

Az a személy, aki ismeri önmagát, tudni fogja, hogy élete különböző területein milyen reakciókra számíthat  magától. Ha őszintén feltérképezi magát, vagy ehhez szakember segítségét kéri, világos lesz számára, hogy a munkahelyén/párkapcsolatában/baráti körben vagy épp családon belül mire hogyan és ami nagyon fontos, miért úgy reagál.

fire_blogcikk_marc_2.png

Igazából nincs rossz viselkedés, hiszen minden valamilyen okból történik. A szülő gyermek kapcsolat konfliktusait okozhatja például az, hogy a szülő rendszerető és pedáns, ám gyermeke szertelen, számára a rend kisebb értéket képvisel. A gyermek másban jó, ám a szülő ezt sokszor a rendetlenség okozta dühe és frusztráltsága miatt nem érzékeli, nem veszi észre. Természetesen ez feszültséget és veszekedést szül, hiszen  két fél nem érti a másik oldalt.

Ugyanez lejátszódhat a munkahelyen is.

Ha valaki csapatjátékos és a team sikerei tudják lelkesíteni, kevésbé lesz motivált, ha egyedül kell egy projekten dolgoznia. A csapatjátékos demotivált lesz, ha egyedül helyezik rá egy projektre. Őt a közös ötletelés és az együtt töltött munkaidő tölti fel igazán. Az irodának viszont számos olyan dolgozója is van, akit kiver a víz a közös munkától. Ők a magányos farkasok, akik, ha teret engednek nekik és senkivel nem kényszerítik kooperációra, szárnyalni tudnak. A két típust azonban a jó vezetőnek fel kell ismernie, vagy ha erre nincs “radarja”, szakértőt érdemes alkalmaznia.

fire_blogcikk_marc_3.png

Egyetlen teszt segítségével a hozzáértő olyan strukturális átalakítási javaslatokat tehet, mely növeli a hatékonyságot, javítja a munkakedvet és növeli a bevételeket is. Ha az extrovertált embereket intovertált működésre kényszerítjük, rontjuk a teljesítményt és gazdaságilag sem jól ügyeskedünk.Ha viszont mindenki a helyére kerül, mérhetően javulni tudnak a céges eredmények.

A Fireology lehetőséget biztosít arra, hogy akár mint magánszemély, mint kolléga, mint főnök részt vegyél egy tréningen, mely feltérképezi a személyiséged és használati útmutatót kapsz az emberekhez a környezetedben.

A DISC teszt szerint piros vagy? Megtanítalak, hogyan kezeld a zöld, kék és sárga embertípust és adott konfliktushelyzetben - legyen szó akár munkahelyi összezörrenésről, szülő-gyermek vitáról vagy épp baráti nézeteltérésről - hogyan tudsz úgy reagálni, hogy nemhogy feszültség nélkül, de pozitív visszhanggal záródjon a helyzet.

Jól hangzik? A lehetőség nyitva áll, jelentkezz még ma és meglátod, nagyságrendekkel könnyebben fogod az emberi kapcsolataidat kezelni, még az eddigi legproblémásabb egyéneket is!

slider-blog.png

Üdözlettel,

Győrfi Péter

Fireology tréning programalapító

 fb_img_1526675779568.jpg 

 Facebook: www.facebook.com/fireologytrening

Instagram: www.instagram.com/_fireology_

YouTube: www.youtube.com/channel/UCWNmCH10j5mCxe0VLWsuMAA/videos?view_as=subscriber

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fireology.blog.hu/api/trackback/id/tr6615520764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása