DISC-teszttel az emberi viselkedés megértéséért
2020. február 14. írta: Fireology

DISC-teszttel az emberi viselkedés megértéséért

Ha ismered a saját működési elveidet, könnyebb lesz az életed. Még könnyebb lesz akkor, ha másokat is megtanulsz megismerni, felismered az őket mozgató motivációkat, mi miért és hogyan hat rájuk a mindennapok során.

Van egy nagyon egyszerűen elsajátítható módszertan, ami az emberi viselkedésen keresztül ad betekintést az saját magunk és mások karakterébe. Ez a módszer DISC néven ismert, és a szakavatottak számára afféle kézikönyvként is működik, ha ismered a tartalmát.

untitled_design_5.png

A DISC a négy angol nyelvű kifejezés kezdőbetűiből áll össze: domináns, befolyásoló, kitartó  és szabálykövető.

Ez a négy típus, melyet négy színnel is jelölnek: piros, sárga, zöld és kék. Természetesen a világ nem csak fekete és fehér, tehát nagyon ritka az, hogy valaki 100%-osan piros típus, azaz domináns legyen. A piros mellett lehetnek még olyan tulajdonságai, ami által a sárga és a zöld vonások is megjelennek nála.

A DISC teszt segítségével rengeteget tanulhatunk önmagunkról és környezetünkről is. Különböző feladatok és kérdések a megfelelő szakember előtt könnyen olvashatóvá tesz minket és máris számos jó tanácshoz, praktikához juthatunk, amely könnyít a mindennapi helyzetek kezelésében.

Ez a teszt alapvetően a különböző helyzetekben leggyakrabban ránk jellemző reakciókat mutatja meg és azáltal segít például munkahelyi kérdések eldöntésében (HR-esek előszeretettel használják).

Elképzelhető, hogy a jelenlegi munkahelyünk kiváló, szeretjük a kollégákat, jó az irodánk is, mégis frusztráltan érünk este haza, reggel pedig hat ló is kevés, hogy visszavonszoljon minket az íróasztalunk mögé. Mi lehet a gond? Valószínűleg a feladatkör, ami a miénk, nem áll egyensúlyban a “színünkkel”. A Szabálykövető embertípus szereti a munkáját megadott protokollok alapján végezni, sanszos, hogy a rögtönzött, odavágott feladatoktól kiugrik, mászik az ablakon. A domináns, piros típust nem ültethetjük be a sarokba, hogy ott elemezgessen adatokat, hiszen vezetésre termett, kiváló irányítókészsége van, és valószínű, hogy a személyiségének ellentmondó feladattól ő is hamar elgondolkodna a kilépésen.

fire_blogkep_0215_2.png

A DISC, azonban nem csak a munkahelyi kérdésekre ad választ, hanem életünk bármely területére rávilágít.

Nem értesz szót a kamaszoddal? Elképzelhető, hogy a típuskülönbözőségetek miatt mást láttok a világból, ezáltal pedig félremegy a kommunikáció. Ezer éve húzódó feszültség van a szomszéd és közted? Próbálj meg rájönni, milyen típus és máris kulcsod lesz a megoldáshoz!

Nem vicc, a DISC jól használva olyan ajtókat tár ki, amely előtte elképzelhetetlen volt számodra.

Ha kedvet érzel megismerni ezt a módszert, hadd ajánljam figyelmedbe következő tréningünket, mely erről fog szólni. Itt olvashatsz róla bővebben.

slider-blog.png

 

Üdözlettel,

Győrfi Péter

Fireology tréning programalapító

 fb_img_1526675779568.jpg 

 Facebook: www.facebook.com/fireologytrening

Instagram: www.instagram.com/_fireology_

YouTube: www.youtube.com/channel/UCWNmCH10j5mCxe0VLWsuMAA/videos?view_as=subscriber

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fireology.blog.hu/api/trackback/id/tr915474278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása