10 tipp a hatékony munkavégzésért
2019. szeptember 22. írta: Fireology

10 tipp a hatékony munkavégzésért

Akár egy mindent elsöprő nagytakarításra, akár a napi irodai teendőkre gondolsz, vannak apró módszerek, melyek segítségével sokkal hatékonyabb lehetsz rövidtávon, ezáltal pedig hosszútávon is. Érdekel? Nincs más teendőd, mint továbbolvasni és beépíteni ezeket a sokszor banálisnak tűnő fogásokat.

 

1. Listázz! Ha mindent, ami a fejedben kering, leírsz egy papírra és nem hagyod, hogy a gondolataid kapuját ostromolják, tehermentesíted az elméd. Amikor nekifogsz a napnak és leülsz az asztalodhoz, egyszerre akár 5-10 teendő tolong, mind-mind magának akarva a figyelmedet - ez persze nem lehetséges. Írd le az összeset, így el sem felejted, de az agyad is úgy veszi, hogy tettél az ügy érdekében és máris megnyugszol.

2. Lehet, hogy hosszú a lista, amit papírra vetsz, de nem kell mindennel foglalkoznod! Priorizálj, tedd fontossági sorrendbe a feladatokat és haladj a határidők szerint. Hiába végzel el nyolc dolgot, ami a következő héten esedékes, ha közben a holnapra készítendő dolgaid betemetnek a nap végén. Olyan sincs, hogy az ember mindig fontosabb, mint a feladat. Ha holnap van a leadási határidő, ne foglalkozz a szomszéddal, aki követelőzik, hogy ugorj be hozzá.

3. Egyszerre egy! Szép dolog a párhuzamos munkavégzés, de ha nem akarsz megőrülni, haladj inkább sorban. Megnyugtatóbb és hatékonyabb is.

4. Lieblingek kontra mumusok - A nagyon nemszeretem feladatokat érdemes gyorsan ledarálni, így a nap második felében már-már szórakozásnak hatnak a teendők. Ha sok a terhes intéznivaló, iktass be közéjük egy-egy kedvedre valót. A legvégére valami olyat is érdemes időzíteni, aminek hála a nap végén igazi hősnek érezheted magad.

5. A gépek sem dolgoznak szünet nélkül, te se tedd. Időnként állj fel és szellőztesd ki a fejed. Az erőltetett menet nem tesz hatékonyabbá, sőt!

fireology_dolgozo_mosoly_blog_kep.png

Ha betartod az alábbi egyszerű módszereket, hamarabb érsz még a legstrapásabb napok végére is!

 

6. Zárkózz el! Tedd félre a telefont, csukódj be, fordulj el. Ha úton-útfélen hagyod magad megzavarni, soha nem mondhatod többé, hogy dolgozol. A “csak ezért hívlak” és a “csak azért jöttem, mert” szépen hangzik, de egy dologra jó csak: a hátráltatásodra.

7. Rend a lelke… - Mindennek! Ha betemetnek a papírok, tornyosulnak az akták, irtó frusztrált leszel és tán fogalmad sincs miért. Teremtsd meg a kellemes környezetet és a munkavégzés is könnyebbé válik.

8. Nyuszi hopp! - Emlékszel mit mondtak a tesztkitöltésnél a tanáraid anno? Ha elakadsz egy kérdéssel, menj tovább. Egyszerűen ugord át, aztán foglalkozz azzal, amire tudod a választ. Míg látszólag máson dolgozol, az agyad előtúrja a választ és egyszer csak eléd teszi a megoldást. Klassz, ugye? Pontosan így működik ez iskolapadon kívül, teszteken túl is. Ha épp hívás közben ér a felismerés, jegyzeteld le gyorsan! Az ilyen sugallatok szeretnek hamar tovatűnni.

9. Delegálás, feladatmegosztás - Nem megy, nincs rá időd, megcsúsztál? Add ki a feladatot. Nem kell mindent neked csinálni, segítséget kérni igenis ér! Lehet, hogy te két napot töltenél a pénzügyi táblázattal, a kollégád pedig fél óra alatt kirázza a kisujjából.

10. Ügyelj magadra! - Ne hagyd, hogy a munka az egészségedre menjen. Hajlamos az ember nem enni, nem inni, hanem a levegőtlen helyiségbe zárkózva molyolni a teendőkön, miközben a szervezete folyadék, energia és oxigén hiányában már azt sem tudja, hogy maradjon ülve a széken. Így várod el tőle, hogy összerakja az éves prezentációt? Ne viccelj! Figyelj oda magadra, mert a test egy darabig tűr, de aztán se előre, se hátra.

 

További információkat a https://fireology.hu oldalon találhatsz.

 

Üdözlettel,

Győrfi Péter

Fireology tréning programalapító

 fb_img_1526675779568.jpg 

 Facebook: www.facebook.com/fireologytrening

Instagram: www.instagram.com/_fireology_

YouTube: www.youtube.com/channel/UCWNmCH10j5mCxe0VLWsuMAA/videos?view_as=subscriber

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fireology.blog.hu/api/trackback/id/tr4415130484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása